15% rabat, når du tilmelder dig nyhedsbrevet

Hvornår bør jeg få tjekket mine menstruationssmerter?

Sereluna blogg - Hvornår bør jeg få tjekket mine menstruationssmerter

Alle, der har født eller været til stede under en fødsel, har oplevet den rå og instinktive styrke, som kvinder bærer i sig. Flere undersøgelser viser, at kvinder generelt har en højere smertetærskel end mænd. Mange forskere mener, at det hænger sammen med, at kvinder er biologisk tilpasset til at kunne håndtere fødselssmerter, og at de ofte lever med smerter i hverdagen, som for eksempel menstruationssmerter. Smerte er meget subjektivt, og det er svært at bevise det videnskabeligt. Så lad os hellere stille det retoriske spørgsmål: Hvordan ville en mand håndtere en fuld brasiliansk bikinivoks sammenlignet med, hvordan en kvinde ville håndtere det? Jeg tror, vi alle kender svaret, og diskussionen kan slutte med dette tankeeksperiment!

En kvindes oplevelse af smerte er tæt forbundet med hendes hormonniveauer. Under fødslen frigiver kroppen f.eks. hormoner, der gør kvinder til løvinder. Hvor du er i din menstruationscyklus, vil også påvirke din oplevelse af smerte, da hormonniveauerne ændrer sig. Nogle undersøgelser viser, at du er mere følsom over for smerter i den præmenstruelle fase, mens andre mener, at du er mere følsom, når du har ægløsning. Hvad samfundet forventer af dig, kan også påvirke, hvordan du oplever smerte. Hvis du hele dit liv har fået at vide, at “du har bare din menstruation, det går over”, når du vrider dig i menstruationssmerter, så vil det påvirke dig. Husk, at du ikke klager, når du rent faktisk har smerter. Det er vigtigt at tale om det.

Hvad er de mest almindelige menstruationssmerter?

Menstruationssmerter (dysmenoré)

Menstruationssmerter er ofte sammentrækninger i livmoderen og er noget, alle har oplevet i varierende grad. De opstår som regel lige før, man begynder at bløde. Men hvis menstruationssmerterne er regelmæssige og kraftigere end normalt, kaldes det ofte dysmenoré. Man skelner mellem primær dysmenoré, hvor ingen underliggende sygdom er årsagen, og sekundær dysmenoré, hvor der er en anden medicinsk årsag til kramperne. Det kan være endometriose, muskelknuder i livmoderen, urinvejsinfektioner eller en kobberspiral, der irriterer livmoderen. Tal med din læge, hvis du er usikker på, om dine menstruationssmerter skyldes noget andet.

Præmenstruelt syndrom - PMS

PMS er en paraplybetegnelse for en række lidelser, som du kan opleve før og under menstruationen. Der er mere end 100 forskellige symptomer. De spænder fra fysiske klager som oppustethed og hovedpine til psykiske symptomer som humørsvingninger og depression. Mange kvinder, omkring 40 procent, oplever menstruationssmerter og andre symptomer, som er så alvorlige, at de påvirker deres hverdag. Symptomerne begynder normalt en uge før menstruationen, men forsvinder som regel, når menstruationen begynder eller kort tid efter.

Præmenstruel dysforisk forstyrrelse - PMDD

PMDD er en mere alvorlig form for PMS, hvor menstruationssymptomerne er mere intense og kan være så alvorlige, at de påvirker din evne til at fungere i hverdagen. PMDD er klassificeret som en lidelse, og symptomerne kan omfatte intense følelser af depression, vrede og angst samt fysiske menstruationssymptomer som smerter og ubehag. Nogle har sammenlignet PMS og PMDD med forskellen mellem hovedpine og migræne.

Kraftig blødning

Defineres som blødning, der er så kraftig, at det bliver svært at klare helt almindelige hverdagsaktiviteter. Kraftige blødninger behøver ikke nødvendigvis at følges af smerter, men det kan være et tegn, man skal tage alvorligt. Du vil ofte opleve, at du skal skifte beskyttelse meget hyppigt og måske endda bruge dobbelt beskyttelse for at føle dig tryg. Det kan være en tampon sammen med et bind, eller menstruationstrusser i kombination med en tampon eller en menstruationskop. Næsten 1 ud af 5 kvinder oplever, at kraftige blødninger påvirker deres hverdag og gør det svært at leve, som de gerne vil – i hvert fald nogle dage i løbet af deres cyklus.

Menstruationssmerter kan være noget andet.

Mange af disse menstruationssymptomer kan forveksles med typiske symptomer på f.eks. endometriose, som er en tilstand, hvor væv, der ligner det, som normalt danner livmoderslimhinden, vokser uden for livmoderen. Dette væv kan vokse andre steder i kroppen, f.eks. på æggelederne, tarmene eller bughinden. Endometriose kan give stærke smerter, især under menstruation, og kan også påvirke fertiliteten. Typiske symptomer på endometriose er:

  • Smerter i underlivet og ryggen, der forværres, når du har din menstruation
  • Menstruationssmerter, der er så voldsomme, at de forhindrer dig i at udføre normale aktiviteter.
  • Smerter under eller efter samleje
  • Generelt ubehag som kvalme, forstoppelse eller løs mave
  • Kraftig blødning, når du har din menstruation
  • Problemer med at blive gravid.

Endometriose forekommer hos ca. 6-10% af alle fertile kvinder. Så det er ikke så sjældent, som du måske tror!

Skam over menstruation og menstruationssmerter

Der er stadig stærke kulturelle tabuer forbundet med menstruation, hvilket betyder, at der ikke er megen åbenhed og viden om menstruation. Organisationen Care er god til at sætte fokus på dette på gennem sine undersøgelser af befolkningens holdninger til menstruation. I 2021 svarede 56 % af de norske kvinder, at de var enige i udsagnet “Jeg føler, at det er forkert at bruge min menstruation som en grund til at melde sig syg fra arbejde”. 51 % er enige i, at de er nødt til at “tage sig sammen”, når de har menstruation, selv om de har ubehag eller smerter.

Hvis du spørger os, er det et resultat af kulturelle tabuer og manglende åbenhed om menstruation. Kombinationen af holdningen om, at man skal “tage sig sammen”, når man har menstruationssmerter, og en høj smertetolerance blandt kvinder betyder, at mange ikke går til lægen, når de burde.

Søg læge, hvis du er usikker på, om du har usædvanlige menstruationsproblemer

Så hvis du er usikker på, om dine menstruationssmerter er noget mere, skal du gå til lægen! Vi anbefaler for eksempel at bruge Preforma-tjenesten. Det er et genialt gratis værktøj, som hjælper kvinder med at forberede sig på et lægebesøg. Du udfylder et spørgeskema og tager resultaterne med dig til lægen. Preforma er et kortlægningsværktøj, der giver dig mulighed for at bruge din tid hos lægen mere effektivt og gør det nemmere at opdage diagnoser. For eksempel endometriose, som mange kvinder lider af i mange år, før det bliver opdaget.

Vi har brug for mere åbenhed om menstruation og kvinders sundhed. Husk, at vi kvinder er løvinder med en fantastisk naturlig evne til at tolerere smerte, men føl ikke, at du skal “tage dig sammen”, hvis du har stærke menstruationssmerter. Gå i stedet til lægen for at finde ud af, hvad der forårsager smerterne. Gør det for din egen skyld!

Se vores naturlige menstruationstrusser

Linn
Read More
Mycket nöjd! Beställde två för att testa först. Har beställt ytterligare två efteråt. Inga bindor som ändrar form och position, inget prasslande när man går, ingen klam känsla. Och allra bäst: slipper att ha glömt att köpa bindor/tamponger när man behöver det. Rekommenderas!
Léa
Read More
Ida high waist är inte bara superbekväm, den får mig också att känna mig sexig och självsäker medan jag har mens! Detta är mitt första mensunderkläder, och jag är imponerad av produktens kvalitet. Ska rekommendera den till mina vänner!
Elianne
Read More
Håller faktiskt allt den lovar! Väldigt glad att jag snubblade över reklam för dessa, då jag reagerar både på bindor och tamponger och inte tyckte menskoppen var bekväm! Har rekommenderat denna till alla mina vänner och kommer att köpa fler så småningom! Stort plus för att de var så bekväma att ha på att man gärna vill använda dem varje dag!
Previous
Next
Indkøbskurv