15% rabat, når du tilmelder dig nyhedsbrevet

Oprindelsen af menstruationstabu

Menstruation har været et tabubelagt emne siden tidernes morgen. Desværre er det stadig tilfældet i mange lande rundt om i verden. Tabuet henviser til den sociale stigmatisering og skam, der omgiver menstruation, manglende offentlig diskussion og ringe fokus på menstruerende kvinders behov. I mange lande kan unge med menstruation ikke gå i skole, voksne kan ikke gå på arbejde, og infektioner forbliver ubehandlede. Skammen er universel, og tavsheden er global.

I 2018 skrev den svenske journalist Anna Dahlqvist bogen “It’s only blood”. Gennem forskellige interviews fra USA, Uganda, Bangladesh og Danmark opdagede hun, at menneskelig skam er et universelt fænomen.

I de senere år er der sket store fremskridt i de vestlige samfund, men stigmatiseringen er der stadig.

Hvor kommer det fra?

Tabuet omkring menstruation har rødder, der går langt tilbage i historien. Allerede i de tidligste civilisationer findes der tegn på overtro og misforståelser om menstruation. I mange gamle samfund blev menstruerende kvinder set som farlige eller som om, de havde en slags overnaturlig kraft.

Vi mennesker forsøger ofte at finde forklaringer på ting, vi ikke forstår. I lang tid vidste vi ikke, hvad menstruation var, og hvad formålet med den var. Derfor blev der skabt mange myter omkring menstruation. Man troede, at kvinder, der havde menstruation, kontrollerede månens cyklusser, ødelagde mad og gjorde dyr sterile. Tabuer og myter blev skabt for at advare mod de farer, der fulgte med den månedlige blødning.

En kort historie om menneskelige myter

I Europa troede de gamle grækere, at hvis den første menstruation kom for sent, ville der dannes blodpropper omkring hjertet, og livmoderen ville bevæge sig rundt i kroppen. Det ville også forårsage selvmordstanker og depression…
I middelalderen troede man, at hvis en penis rørte ved blodet, ville den bryde i brand. Hvis et barn blev undfanget under menstruation, ville barnet blive besat af djævlen, misdannet eller, rædsel over alle rædsler, blive født rødhåret.
I Europa, men også andre steder, mente man, at en kvinde under menstruation ikke måtte se sollys, røre ved vand eller gå i nærheden af kornafgrøder.
I mange kulturer blev kvinder udstødt fra resten af samfundet, når de havde deres menstruation. I Nepal lever denne praksis, kaldet Chhaupadi, stadig i bedste velgående i nogle dele af landet, selv om den blev forbudt for 15 år siden. Menstruerende kvinder tvinges stadig til at forlade deres hjem for at søge ly i uhygiejniske og usikre hytter eller lader, indtil deres cyklus er afsluttet.

Kristendommen, jødedommen, islam, buddhismen og hinduismen har alle portrætteret menstruation og dens indvirkning på kvinder negativt og beskrevet både perioder og kvinder som urene. Koranen advarer mænd om at holde sig væk fra kvinder under deres menstruation. Den katolske lære bebrejder Eva, at hun spiste æblet, og menstruationen fungerer som en smertefuld påmindelse om og straf for hendes synd. Andre religioner foreskriver renselsesritualer, som f.eks. mikvah-bade i jødedommen, eller forbud mod aktiviteter som sex, madlavning eller besøg i religiøse bygninger.

Nogle kulturer mente dog, at menstruationsblod var helligt. For eksempel mente indianerne, at menstruation var en forbindelse mellem det jordiske og det åndelige på grund af dets forbindelse til månens cyklusser. Der blev skabt forskellige ritualer for at ære blodet. Menstruationsblod er også blevet brugt i kinesisk medicin til at lave “rødt bly”, et middel, der menes at forlænge en persons liv.

Hvorfor er menstruation stadig tabu?

I det 19., 20. og tidlige 21. århundrede beskrev marketingfolk menstruation som en “hygiejnisk krise”, der skulle skjules for enhver pris. Tv-reklamer fremstillede menstruation som et problem. Der blev talt om kropslugt, usundhed, søvnproblemer og lækager. Menstruation blev fremstillet som en beskidt månedlig begivenhed, der giver skyldfølelse, angst og ubehag. Alt kunne selvfølgelig løses ved at købe deres produkter!
I begyndelsen af 2000’erne begyndte en ny trend. P-pillefirmaer opfordrede kvinder til at vælge slet ikke at have menstruation. Virksomhederne forstærkede ideen om, at menstruation er en unødvendig byrde, som kan undgås. Valget blev overladt til kvinderne. Forskere har hævdet, at dette forstærkede menstruationsstigmaet.

Menstruationsprodukter bliver stadig ikke anerkendt som en nødvendighed, som om kvinder selv kan vælge, om de vil have menstruation eller ej. Moms og afgifter på produkterne er med til at fastholde både tabu og ulighed. Samtidig er der meget lidt innovation, og det fører til store mængder affald fra engangsprodukter, som ofte ender i naturen eller i havet – især i områder uden ordentlig affaldshåndtering. Manglende information om god menstruationshygiejne kan også føre til sundhedsproblemer, for eksempel at sygdomme opdages for sent.

At man ikke taler om menstruation og det tabu, der omgiver den, har tydeligvis konsekvenser over hele verden.

Er menstruationstabuet virkelig så slemt?

Konsekvenserne for kvinder er helt reelle og kan nogle steder være direkte farlige. I visse kulturer bliver den første menstruation set som starten på livet som kvinde – og det kan desværre også betyde, at piger bliver giftet bort eller udsat for omskæring. Men det stopper ikke der.

Stigmatiseringen omkring menstruation har også store konsekvenser for hele samfundet. Det kan føre til social udstødelse, økonomiske problemer, sundhedsrisici og i værste fald koste liv. I mange udviklingslande er menstruation en af hovedgrundene til, at piger ikke kommer i skole. Manglen på bind, private toiletter og adgang til rent vand – kombineret med skam og tabuer – gør det svært for pigerne at deltage i undervisningen. Ifølge UNESCO har kun halvdelen af de kenyanske piger adgang til bind. I Nepal og Afghanistan er det omkring 30 procent af pigerne, der stopper med at gå i skole, når de får deres menstruation. I Indien er tallet 20 procent. Når piger mister deres skolegang, er det svært at komme tilbage. Det gør dem mere sårbare over for tidlige ægteskaber, vold og overgreb. Det påvirker selvfølgelig pigerne selv, men det går også ud over hele samfundets muligheder for at udvikle sig.

Hvordan påvirker menstruationstabuet kvinder?

Forskning fra 1980’erne og helt op til 2017 har vist, at mange forbinder menstruation med skam, urenhed og endda selvlede. Flere af de interviewede fortalte, at de helst undgår, at andre ser dem med bind eller tamponer – og at det værste ville være at få en synlig plet på tøjet.


I sin bog “Period Power” undersøger Nadya Okamoto det stigma, der fører til troen på, at menstruation gør kvinder uegnede, følelsesmæssigt ude af kontrol og til irritation for mænd, samt at det er årsagen til kvinders dårlige humør og problemer i soveværelset.


En undersøgelse fra 2005 af Deborah Schooler og andre forskere fandt en forbindelse mellem menstruationsskam og kropsskam, som fører til mindre sex og usikker seksuel adfærd.

I generationer har vi fået at vide, at menstruation er ulækkert. Det er ikke kun forkert, men det fik også kvinder til at tro, at de selv var ulækre, når de havde menstruation.

Er menstruation stadig tabu i dag?

I vestlige kulturer er menstruation ved at blive mere accepteret. Det er langsomt ved at blive et passende emne i det offentlige rum. Ved at tale mere om menstruation og kvinders sundhed vil emnet gradvist blive mere accepteret, som det bør være! Gamle myter og kulturelle tabuer er langsomt ved at blive erstattet af reel viden.

Lad os håbe for kvindernes skyld og for de samfund, vi lever i, at vi hurtigt kan bevæge os i retning af en generel accept af menstruation og kvinder, der menstruerer.

Se vores naturlige menstruationstrusser

Linn
7 juni 2022
Read More
Mycket nöjd! Beställde två för att testa först. Har beställt ytterligare två efteråt. Inga bindor som ändrar form och position, inget prasslande när man går, ingen klam känsla. Och allra bäst: slipper att ha glömt att köpa bindor/tamponger när man behöver det. Rekommenderas!
Léa
30 april 2022
Read More
Ida high waist är inte bara superbekväm, den får mig också att känna mig sexig och självsäker medan jag har mens! Detta är mitt första mensunderkläder, och jag är imponerad av produktens kvalitet. Ska rekommendera den till mina vänner!
Elianne
8 april 2022
Read More
Håller faktiskt allt den lovar! Väldigt glad att jag snubblade över reklam för dessa, då jag reagerar både på bindor och tamponger och inte tyckte menskoppen var bekväm! Har rekommenderat denna till alla mina vänner och kommer att köpa fler så småningom! Stort plus för att de var så bekväma att ha på att man gärna vill använda dem varje dag!
Previous
Next
Indkøbskurv